14.11.2010

Kyllä se syksy Maubecin seudullekin saapuu...

 Maubec syksyllä 2010

Kesä alkaa vaihtumaan pikkuhiljaa syksyyn myös täällä Maubecissa. Puista alkaa tippua lehdet ja vastoin luulojani, myös täällä on todella kaunis ruska. Viimeinen viikko on tosin ollut todella lämmin, yli 20 astetta ja aurinkoista. Se on kuulemma normali ilmiö täällä ja maanviljelijät puhuvatkin keväästä syksyn keskellä. On kuulemma tarkkaa, että syyskylvöt tehdään ennen tätä, muuten on liian myöhässä.

Jotenkin oli hölmistynyt olo kun ajatteli, että nyt on marraskuu ja "tälläsi" päälle kun oli ulos lähdössä ja huomasikin sitten, että täällä on ihan T-paitakeli. Marraskuussa! I like it!
Ennen Ranskaan muuttamista marraskuu oli mun inhokki kuukausi. Ei enää :)

Viiniköynnökset Heraultin maakunnassa

Peltojen sato on korjattu talteen ja uusi sato on jo kylvetty. Meidän pelloilta (siis naapurin) korjattiin auringonkukkasato ja tilalle kylvettiin jotain syysviljaa, joka alkaa nyt vihertää ihanasti. Ei siis tarvitse katsella mustaa kyntöpeltoa talven ajan.
Olemme tustustuneet jo maanviljelijöihin meidän talon ympärillä ja ovat kyllä niin mukavia setiä. Puhua pulputtavat meille vaikka mitä vaikka emme kaikkea ymmärräkään.

Eräänä päivänä myös ihmettelin, mitä kukkia tuolta pihan reunalta nousee ja syklaamejahan ne olivat. Niitä on täällä todella paljon. Se on hauskan näköinen kun se on ihan miniversio siitä mitä kaupoissa myydään. Ihana.

Pihallamme komeilee nyt Tonin kotikonnuilta tuotu 1800-luvun savusauna

Olemme saaneet pihallemme myös kunnon suomalaisen saunan! 1800-luvulta peräisin oleva pikkiriikkinen vanha suvun hirsisavusauna, matkasi palasina rahdittajamme kyydissä Suomesta Ranskaan. Sauna on jo pystyssä, mutta muutamia asennuksia vielä pitää tehdä ennenkuin se saadaan kuumaksi. Mikäs suomalainen se semmonen on jolla ei saunaa ole??? No ei mikään! Olemme me tosin saaneet huvittuneita reaktioita projektiimme, hullujahan me vähän ollaan. No niinhän me suomalaiset vähän ollaan! :)


Muutama viikko sitten kävimme ensimmäistä kertaa Pyreneillä ja aivan varmasti se ei jäänyt viimeiseksi. Pyreneillä on aivan mielettömän kaunista!


Villihevosia Pyreneillä. Tai ainakin ne taivalsivat aivan vapaina siellä!


En ole aivan varma mutta uskoisin tämän kukan olevan sahramin kukka. Olen ainakin kuullut kevätsahramista, mutta nämä olivat täydessä kukassa muutama viikko sitten ja niitä oli noilla vuorien nummilla aivan pilvin pimein. Onko tämä siis syyssahrami? Vastaa ken tietää.

Eilen olimme Maubecin kylässä yhteisessä kyläjuhlassa. Siellä järjestettiin niinsanottu "gastronomia ilta". Idea on siis vähän kuin nyyttärit, niin, että jokainen valmistaa jotain omaa bravuuriaan, suolaista tai makeaa ja sitten ruoat tuotiin yhteiseen pitopöytään ja ei muuta kun syömään. Voisi kuvitella että tuollaisen pikkukylän porukka olisi hieman ihmeissään ja varautunut meitä kohtaan, mutta ei. Meidät otettiin avosylin vastaan ja suomesta oltiin kovin kovin kiinnostuneita. Toni teki ruuaksi omaa bravuuriaan, Intialaista chicken Madrasia. Pelkäsimme ensin että kylän mummot tukehtuu kun madras on kuitenkin melko tulista. Mutta ei, kuppi tyhjeni niin että heilahti ja kehuja tuli että hyvää oli. Mikäs sen parempi kiitos kokille kuin se?

Maubec, Tarn-et-Garonne

Tuossa tapahtumassa kuulimme myös kylän historiasta ja selvisi, että Maubecin kylän historia on peräti 1200-luvulta lähtöisin. Surullisiakin tapahtumia kylään mahtuu, kun noin 400 vuotta sitten protestantit ja katoliset sotivat keskenään. Lähikylässä Mauvezinissä oli protestantteja ja Maubecissa katolisia. Maubecin kylän ympärillähän on korkeat muurit ja kylä pysyikin pitkään turvassa. Jossain vaiheessa protestantit saivat tehtyä reiän kirkon seinän läpi ja tulivat siitä sisään. Kuulemma silloin kaikki kyläläiset, naiset, lapset ja miehet tapettiin. Että uskonnon takia sitä on sodittu ennen, mutta sama menohan jatkuu nykyäänkin maailmassa. Onneksi ei kuitenkaan täällä.

Pyreneet Carcassonne kohdalta kuvattuna

Linna Heraultin maakunnassa

Syksyiset viinipellot Heraultin maakunnassa

Meillä oli myös kyläläisten kanssa puhetta siitä, kuinka erilaisia ranskalaiset ovat eripuolilla ranskaa. Ainakin me olemme huomanneet että juuri tällä alueella, Gers ja Tarn-et-Garonnen alueella ihmiset ovat todella iloisia ja ystävällisä. Kun Ranskan itärannikkoa mennään taas alaspäin Perpignaniin päin, siellä asuvat ranskan "karjalaiset", eli ihmiset siellä ovat kuulemma kovia puhumaan. Mutta erittäin yleistä oli se, että Pariisilaisista ei pidetä, ainakaan Etelä-Ranskan alueella. On se jännä, kuinka mekin ulkopuolisina olemme nämä asiat jo huomanneet.
Viikko sitten olin itse työn puolesta Pariisissa messuilla ja päivän messuilla kävelemisen ansiosta jalat olivat aivan turtana. Hotellilleni oli matkaa muutama kilometri ja kun hyppäsin taksiin ja kerroin hotellin osoitteen, niin kuski sanoi, että etkö voi kävellä, se on ihan tässä lähellä? Sanoin että EN, jalkoihin sattuu jo niin paljon, kiitos haluan taksikyydin. Noh, perille päästyään kuski otti rahat, ei sanonut kiitosta eikä näkemiin eikä mitään. Poistuin kyydistä ja toivotin hyvää illan jatkoa!!!


8 kommenttia:

 1. Voi vitsi, kun ihania kuvia, täältä lumen keskeltä... :) Ja räntää sataa nytkin! Saako kysyä, miten päädyitte sinne asumaan?

  VastaaPoista
 2. Hei Mari!
  Sattumalta emme tänne päätyneet, haaveenani on ollut muuttaa Etelä-Ranskaan jo yli 10 vuotta. Ja nyt sen haaveen toteutin :)
  -Jaana

  VastaaPoista
 3. Kuvat on aivan mahtavia, ei oikein tahdo käsittää, että tuollaista siellä oikeasti on marraskuussa!

  VastaaPoista
 4. ikävä kyllä kaikki marraskuun päivät eivät ole yhtä ihania... taas lupaavat sadetta koko maahan...
  meidän uuden talon pihalla oli ns kevätsahrameja, sellaisia keltaisia,nyt syksyllä, kun sinne muutimme. sen sijaan noista ihanista violeteista en tiedä. ovatkohan villejä vai viljuumailta karanneita? täällä on niittäin sahramin viljely uudessa nousussa. ja ne viljellyt ovat violetteja ja kukkivat juuri marraskuussa.
  mitä olisikaan suomalainen ilman saunaa? teidän on vallan hurmaava. tuollaisen kun saisi joskus pihalleen... toinen etelän suomalainen, Pupuce, kertoo blogissaan http://provencenaurinko.blogspot.com/ omasta taloprojektistaan ja sinne taas on tulossa (suomalainen?) moderni sauna.

  VastaaPoista
 5. Hei! Mon Accent on uusi nettilehti Ranskassa asuville suomalaisille ja muille ranskanmielisille. Aiheet vaihtelevat ruokaresepteistä kulttuuritapahtumiin ja arjen vinkeistä matkajuttuihin. Tervetuloa tutustumaan! http://monaccent.com
  p.s. Toivotamme myös kaikki innokkaat kirjoittajat tervetulleiksi avustamaan!

  VastaaPoista
 6. Löysin aivan ihastuttavan blogin ihan sattumalta. Tosi mielenkiintoista lukea elämänmuutoksestanne. Ainahan sitä itekin haaveilee kaikenlaista, jotkut saavat ne toteutettuakin...
  Teillä on siellä varmaan jo kevät pitkällä, toisin kuin täällä Pohjanmaalla, takatalvi ja edelleen lumitöitä!

  VastaaPoista
 7. Hei olis jo kevätpostauksen aika. Kohtahan on kesä käsillä. Ja minkälaista on tavaroiden keruu toreilta ja turuilta Ranskassa. paskeriville Lyonista

  VastaaPoista
 8. Hei ja hyvää jatkoa! Ihastuttavia kuvia, houkuttelevaa, mutta pieni, kaino toivomus: oikeinkirjoitus.

  VastaaPoista

Olemme otettuja jos annat kommenttisi.