2.9.2010

Huppista!

Giroussensin lähellä on puutarha nimeltä Jardin  des Martels. Kuvassa Lootuksen kukka. Mietin vaan, että miten tästä on saanut nimensä joogan "lootus asento"?

Huppista, kuinkas tää aika onkin taas rientänyt. Kai sitä on niin silmät sumussa taas vaan ollut tavaraa hankkimassa Ranskikseen, ettei ole huomannut ajan kulkua. Juu, täällä on ollut todella kuumaa ja kuivaa, tosin siinä ei tänä kesänä ole suurta eroa suomeen ollut :)
Sadettajaa on saanut kiitettävästi huudattaa pihassa, ettei ihan kaikki kasvit kuole. Elonkorjuu on ollut täällä jo pitkään täydessä vauhdissa ja eilen puitiin meidän (tai siis naapurin) auringonkukkapelto. Melkoinen pölypilvi siitä nousikin, kun puimuri rouskutti ruskeaksi kuivuneet auringonkukat kitaansa. Laventelit myös lopettelevat kukintaansa ja uuden sadon laventelikimput huumaavat tuoksulla....Toni on oikein erikoistunut tänä kesänä hyönteisten kuvaamiseen, niin ihmeellisen näköisiä otuksia täällä liikkuu. Jotkut ovat todella upeita värityksiltään ja kuvioinniltaan. Hämähäkkejä en koskaan tapa, koska ne syövät pienempiä hyönteisiä. Paarmat sen sijaan saavat minulta reilun taputuksen selkään...
Toissa päivänä tuli myös melko "sankari olo", kun tuhosin jättiläis ampiaispesän (kaksi kertaa isompia kuin tavalliset) meidän seinästä. Ne kun olivat keksineet rakentaa pesänsä seinäkivien väliin, ja semmosta surinaa pitivät, ettei siltä saanut nukuttua. Nyt on hiljaista...ah...


Linna lähellä kylää nimeltä Labenne


Mauvezin. Takana siintää Pyreneiden vuoristo


Auringonlasku Maubecissa


Saint Antonin kirkossa oli Jazz -konsertti

Eräänä iltana kävimme Saint Antonin pikku kylässä Jazz-konsertissa, joka oli kylän kirkossa. Oli aika mahtava tunnelma ja tulipa vaan mieleeni, ettei tälläinen olisi koskaan mahdollista suomessa....Samaan aikaan kylällä oli jonkinlainen isompi Pentanque-turnaus, liekkö "piirinmestaruuskisat". Oli aika mageeta seurata noita papparaisia kuulineen kentällä kun hiekan jyväsiä tasoittivat kuulien tieltä, ettei heitto vaan mene pieleen.... (mitä vanhempi pappa, sen paremmin yleensä heitti. Petanque on täällä todella suosittu laji, tosin naisia ei juuri kentillä nää. Kun se aika koittaa, niin minä kyllä tungen väkisin tuollaiseen kuularinkiin, saavat luvan sietää!


Vanha mestari heittää.... Tuolla parralla vois melkein luulla, että se on Joulu-pukki, joka viettää kesää Ranskassa....


Nogaron markkinat


Vihanneskausi on nyt täällä parhaimmillaan ja satoa korjataan ahkeraan. Valkosipulit ovat myös juuri kypsyneet.

Ranskalaiset rakastavat markkinoita ja kaikenlaisia toritapahtumia. Täällä ihmiset ostavat todella paljon ruokaa markkinoilta, joita on joka päivä jossain lähikylässä. Suomessa ei tälläistä enää tapahdu, vaan kaikki ruoka ostetaan mega-marketeista, mahdollisimman paljon kerralla ja mahdollisimman nopeasti. Kiire, kiire, kiirekiirekiire. Suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole aikaa käydä ostamassa lihoja lihakaupasta ja vihanneksia vihannestorilta, on liian kiire.
Elintarvikkeisiin tungetaan myös hirveät määrät säilöntäaineita, eikä se olisi millään muotoa mahdollista, että torilta voisi ostaa lihaa! Siitähän voi herranjestas saada vaikka minkälaisen taudin! Sekö on sitten terveellistä ostaa se ylihygieeninen säilöntäainepommi?

Melonikausi on myös parhaimmillaan nyt ja niitä myydäänkin täällä joka tien mutkassa. Ekaa kertaa maistoin myös tuoreita kypsiä viikunoita suoraan puusta. Voi kiesus, että olivat hyviä! Voin kertoa, että maku on aivan eri, kuin mihin on tottunut. Onneksi tänään iltalenkillä satuimme kulkemaan paikasta, jossa kasvoi ojanpientareella useita viikunapuun taimia. Ennen kuin huomasinkaan, oli sylissäni viisi viikunapuun tainta... Aivan pakko saada oma viikunapuu! Pitäis vaan löytää joku super kasvuhormooni, jolla se alkais tehdä hedelmiä heti, eikä viiden vuoden päästä....


Limoux, Auden departementissä

Kaupunkien ja pikku-kylienkin kukka-istutuksiin panostetaan täällä myös todella. Tuntuu, että jokaisessa pikku liikenneympyrässäkin on huolella laitetut kukat. Tässäkin aivan hulppeat istutukset, eikä siihen tarvita edes erikoistapahtumaa, vaan ne laitetaan aina jo hyvissä ajoin keväällä. Vaihtelu virkistää kun on tottunut katselemaan Angervoita, pensashanhikkia ja Hansaruusua joka helv....(anteeksi) paikassa. Ei ole mielikuvitusta ei....


Keskiaikaisissa turnajaisissa Carcassonnessa.


Pojilla tuli vähän napinaa grillijonossa....


Hmmm...joo....Saattaisinpa laukat ottaa minäkin.


Voipi olla että rexonat on soturilta pettäny tuolla haarniskan alla 38 asteen helteessä...


Katulamput voivat siis olla kauniita?


Täällä paalitkin on suurempia....Olis siinä Pohjanmaan pojatkin ihmeissään kun näitä vainioita pääsis viljeleen. Sais joskus sen sato- eikä katovuoden!

Lisää juttuja taas tuonnempana elämästä Etelä-Ranskan maaseudulla. Lupaan olla ahkerampi kirjoittaja! :)

6 kommenttia:

 1. Kiitos hyvien vibojen virtaamisesta tänne Suomeen, jossa sataa hanurityyliin ja vaakasuoraan, asteita on rohkeat 7 :) Olen koittanut jo kauan puhua perheellemme, että jos emme kokonaan muuta Suomesta pois niin pitäisimme ainakin vuoden sapattia ja asuisimme jossain muualla. Ranska, Portugali, Italia - mikä vaan, tai sitten rohkeasti jonnekin todella kauas. Tuo kiire-kiire -kommentti kolahti; täällä puhutaan downshiftingista, mutta oikeasti kukaan ei osaa elää niin, hidastaen ja nauttien. Ja kaikki nuo Prismat ja Aabeeceet tekevät ainakin minun sieluuni haavoja - missä ovat pienyrittäjät ja markkinat, niin just?

  Paljon terveisiä sinne Ranskanmaalle! Ainiin, minä olen se "graninnoita" Huutiksesta ja turkoosien esineiden ostelija :)

  Minna

  VastaaPoista
 2. Kiitos mukavasta kommentista, niitä on aina mukava saada. Hienoa, jos tekstini herättävät ajatuksia ja innovaatioita. Se niiden tarkoitus onkin :) Itselle tuo kiire tuli hyvin tutuksi 14-vuoden aikana yrittäjänä muotimaailmassa. Jospa tämän loppuelämän koittaisi elää vähän erilailla? Kyllä sinut jo tunnenkin, mutten kasvoilta vielä kun emme Billnäsissä törmänneet.

  Terkuin,

  Jaana

  VastaaPoista
 3. Oooh, kuola valuu, kun noita kuvia katsoo! Täällä hyytävän kylmää...

  VastaaPoista
 4. Upeita kuvia!!Täällä tosiaan vettä sataa vaakatasossa ja myrsky riepottelee tavaroita pisin pihaa...syksy siis tuloillaan...tuli niin lämpimän kaipuu kun katseli ihania kuvianne;D
  Kiitos taas "ihanuuksistanne"!

  Werstaan Sanna

  VastaaPoista
 5. Katsoin kuviasi ensi kerran ja ihastuin!
  Ranska on minun suosikkimaani samoin kuin Italiakin jossa molemmissa olemme paljon käyneet, mutta vain lyhyitä aikoja.
  Minulla ei ole kiirettä, nautin jokaisesta hetkestä olla tässä ja nyt ja kaikki pieni kaunis ilahduttaa!

  Sinulle ja suloisille koirillesi mitä ilahduttavampia päiviä siellä kauniissa maassa!

  Sirkka

  VastaaPoista
 6. teillä päin vain papparaiset pelaa petanquea? meillä näkyy paljon nuorta porukkaa, paljon nuorempaa kuin mitä minä kuvittelin olevan kiinnostunut petanquesta, sellaisia ne on ihmisen ennakkoluulot... ja naisiakin, joskin harvempaan. sinne vaan sekaan!

  VastaaPoista

Olemme otettuja jos annat kommenttisi.