11.9.2011

Kesä tuli, kesä jatkui..... ja se jatkui ja se jatkuu edelleen :)

Tuntuu että kesän alkamisesta olisi täällä jo ikuisuus, mutta siitä huolimatta edelleenkin hikoilemme +30 asteen helteessä. Jotenkin tuntuu hassulta se, että suomalaiset koululaiset palaavat jo kouluihinsa kun täällä perheiden kesälomat vasta alkavat. Ja kesälomia tosiaankin vietetään mahdollisimman paljon lasten kanssa, koska todella moni kauppa laittaa ovensa kokonaan kiinni kuukaudeksi elokuussa ja koko henkilökunta lähtee samaan aikaan kesälomalle. (silloin, kun lapsillakin on loma) Ilmeisesti kaupoilla on täällä siihen varaa? Sama tuntuu pätevän, oli sitten apteekki tai vakuutusyhtiö....

Oletteko muuten nähneet kun kaksi etanaa parittelee? Siinä on kuulkaa sähinää ja säihkettä! Roikutaan yhteisen "limaköyden" varassa ja kietoudutaan toisiinsa spiraalin lailla.....Toni "luontokuvaaja" on ollut taas vauhdissa :)

Kesä on ollut kuuma ja kuiva, kasteluhommia on ollut aikalailla.(Kauhulla vesilaskua odotellessa)....
Uima-allas on ollut kovassa käytössä. +38 asteen helteiden aikaan tuntui, että 15 min. välein oli pakko käydä uimassa, muuten iski ahdistus. Meitä tosin pidetään täällä paikallisten keskuudessa hieman "hulluina suomalaisina" kun alamme käyttää uima-allasta jo huhtikuussa ja käytämme sitä aina tuonne lokakuulle saakka. Ranskalainen, tahi täällä asuva englantilainen ei astu varpaallaankaan altaaseen jos vesi on alle +25 astetta! Meille +17 on jo ihan ok lämpö kuumana kesäpäivänä.

Tänä keväänä laitoimme kasvimaan ja kokeilumielessä kaikenlaisia erilaisia kasviksia sinne kasvamaan. Suuri paikallinen herkkumme täällä on verkkomeloni, jota täällä paljon viljellään. Niitä istutimmekin reilusti, noin parikymmentä tainta. Kasvimaa säästyi hyvin "kutsumattomilta vierailta", johtunee varmaankin meidän koirista, jotka aika aktiivisesti vartioivat tonttia. Jänikset ja kauriit tuntuvat pysyvän poissa kasvimaaltamme, hiiri- ja myyräkanta pysyy myös kurissa. Käärmeet ovat myös päässeet hengestään meidän "metsien kuningas" Elmerin toimesta. Nyt loppukesästä ei itseasiassa ole näkynyt enää yhtään käärmettä!  Tosin tappolistalle joutuu valitettavasti myös ei toivottuja saaliita.....Yksi todella kaunis limen vihreä lisko toimitettiin myös tuonelaan tuossa alkukesästä....:(  Onneksi siiliä Elmeri ei ehdi saada hengiltä ennen kuin me ehdimme hätiin, sen verran tiiviiksi piikkipalloksi se kääriytyy. Mutta niinhän se on, on tai off. 

Mutta joku pieni herkkusuu oli kuitenkin käynyt maiskuttamassa melonimme pikku hampaillaan sisäpuolelta ontoksi pienen reiän kautta. Jänis se ei voinut olla (sen pää ei niin pienestä reiästä mene), hiiri/myyrä se ei voinut olla, koska hampaanjäljet olivat liian isot niiden jättämiksi. Kunnes meillä välähti! Meillä on ympärillä tammipuumetsikkö ja sitämyöten paljon tammenterhoja ja paljon oravia. Oraville meidän koirat eivät pysty mitään, kun evät vielä (huom vielä) osaa kiivetä puuhun. Joten melonimme on tainnut maistua pihamme oraville. Noh, eipä siinä mitään, ensi vuonna ei siis meloneita, ostetaan ne sitten torilta, aidat kun eivät näitä herkkusuita pidättele, enkä toisaalta halua mitään barrikaadeja rakentaakaan kasvimaan ympärille. Muut vihannekset eivät ole oraville maistuneet :)

Chilipaprikoita oli tietty pakko saada myös. Näitä meillä kuluu ruuanlaitossa melkein ruokalajissa kuin ruokalajissa :)......Itseasiassa, en kyllä nyt keksi yhtään ruokalajia mihin se ei sopisi???


Terttutomaatit ovat täällä myös mielettömän maukkaita, niin kirsikka-, kuin normaalikokoisena versiona. Luumutomaatit ovat myös menestyneet hyvin. Ja kaikki tämä kasvaa avomaalla, ilman kasvusäkkejä, ilman seinustaa, ilman kasvihuonetta tai muoveja! Senkus tökkäät maahan ja muistat vaan kastella! No ehkä tukikeppi kannattaa laittaa.... ;)

Kurkkua tarvitaan toki myös!

Ja mitä näistä puutarhahommista tulisikaan ilman parhaita puutarha-apulaisia. Kaikkien hiirien ja myyrien kauhuja, omia Parsoneita :) (Huomaa, turpa ruvella myyrästämisestä, Elkku on kunnon työkoira! :)

Aprikoosi kypsyttää hedelmiään

Ikkunoille laitoin tänä vuonna riippapelargoniaa, selviää melko hyvin, vaikkakin etelä seinusta on melko paahteinen.

Ja mitä olisikaan kesä ilman ruusuja.....


Tämä on aivan uusi upea ruusulajike jonka löysin. (Huvittavaa sinänsä, bongasin sen paikallisen Intersportin pihalta). Kukkii todella runsaasti koko kesän, (sitämukaa kun kukkineet kukat leikkaa pois) Terve lajike ja kukka kestää tuulta, sadetta, eikä kirvatkaan ole olleet kiusana. Mielestäni ruusu on kyllä kauniimpi kuin nimensä mitä se kantaa, nimittäin se on "Jubilee of Prince de Monaco" ;)

Kukka on hieman eri värinen kukinnan eri vaiheessa.

Persikkapuun satoa

Pelargonia on täällä varma valinta kesäkukaksi. Se kestää paksuine nahkeine lehtineen hyvin heinä-elokuun polttavan paahteen.Yess! Vihdoinkin! Ensimmäinen kerta kun minun aikanani yksi tontin lukuisista kuningasliljoista teki tämän mahtavan kukkavartensa. Osansa lienee sillä että vieressä ollut varjostava sireeni kaadettiin pois. Tämä mahtava lilja kukkii parhaillaan kaksi kertaa vuodessa ja tuo kukkavarsi voi kohota jopa 2m korkeuteen! Itseasiassa kun muutimme tänne, niin en tajunnut niiden edes olevan kuningasliljoja, vaan luulin niiden olevan jukkapalmuja.....

Nyt on ensimmäiset jalohortensiat istutettu myös puutarhaan. Nämä leveysasteet tuntuvat olevat juuri otolliset näille upeille hortensioille, jotka kasvavat täällä valtavan kokoisiksi ja kukkivat todella upeasti ja runsaasti. Ihailin näitä aina Ranskan matkoillani ja ajattelin että sitten kun minulla on täällä oma piha niin noita haluan ehdottomasti!!!


Palmuja olemme istuttaneet lisää, nyt kun siihen on mahdollisuus. Ja todellakin, ne eivät ole täällä hinnalla pilatut! Tämän kokoiset palmut maksavat täällä 79€!


Sanomattakin kai selvää, ruusuissa pinkki on lempivärini :)

Olemme myös aloittaneet pienimuotoisen Chambres D'Hotes, B&B toiminnan, ja tässä viimeisin makuuhuone, "Chambre Rouge" joka on valmistunut matkailijoiden käyttöön. Huoneessa on oma kylpyhuone ja wc. Halutessaan meiltä saa myös aamupalan ja illallisen. Onhan meidän Toni oikein koulutukseltaankin ravintolakokki :)
Polkupyörät, yli 100-vuotias suomalainen söötti puulämmitteinen sauna sekä uima-allas ovat myös yöpyjien vapaasti käytettävissä.
Tällä hetkellä meillä on myös toinen vierashuone, jossa myös oma suihku ja wc, sekä oma uloskäynti suoraan terassille sekä huikeat maisemat.
Halukkaille voimme järjestää opastettuja brocante-tori ostoskierroksia, viinitilakierroksia, ratsastusta, retken Carcassonnen kuuluisaan linnakaupunkiin, patikointia Pyreneillä tai mitä ikinä matkailija keksii toivoa, me järjestämme :) Älä siis anna kielimuurin enää olla matkustamisen esteenä tähän kuvankauniiseen maahan! Toulousen lentokentältä on meille vain 45min ajomatka :)
Bienvenue!

2 kommenttia:

 1. Voih, kun voisikin olla siellä nyt! Suosittelen kaikille lämpimästi yöpymistä teillä :)

  VastaaPoista
 2. Ihan pakko on tänne raapustaa, kun kerran tulin kurkistaneeksi ja oih tavaton huudahdin kuinka kauniita istutuksia olet laittanut, ruusut hortensiat varsinkin on niin mieleeni, puhumattakaan tuosta kunningasliljasta! Pelargoniat!
  Samalla silmäilin ihastuttavaa taloa ikkunaluukkuineen...kyllä vaan on lumoavan kaunista!
  Makuuhuone on kuin sadusta tai nukkekodin valloittava romanttinen huone aivan ihana kerrassaan pidän siitä paljon...jään haaveilemaan...
  Kaunista kesän jatkoa teille sinne, meillä täällä sataa tuhatta ja sataa!:)

  VastaaPoista

Olemme otettuja jos annat kommenttisi.